Ayak sağlığınız için kesinlikle hakiki deriden üretilmiş ayakkabı seçmelisiniz.
Bizi hayat boyu taşıyan ayaklarımızı estetikten ziyade sağlıklı seçimlerle şımartmalısınız.
Bunun için öncelikle sağlık ve konforunuza bakmalısınız. . .
Ayakkabı seçimi, ayakkabı bakımı ve ayak sağlığı birbiriyle bağlantılı konulardır ve bu konular hakkında dikkat edilecek hususları şöyle sıralayabiliriz;
Hakiki derinin kendine has doğal ve hafif bir kokusu vardır. Ateşe tuttuğunuzda suni deriye kıyasla hakiki deri hemen tutuşmaz. Hakiki deri yüzeyinde ufak gözeneklere sahiptir ve nefes alabilen bu yapısı sayesinde ayağınızda devamlı bir oksijen sirkülasyonu sağlar. Dolayısıyla terleme süresini uzatır. Koku oluşumuna izin vermez.
Şayet ayağınızda terleme sorunu varsa ayak sağlığınız için en az 2 (iki) çift ayakkabınızın olması tavsiye edilir. O gün giydiğiniz ayakkabıyı ortalama +21 / +35 derecelik stabil bir ortamda kurumaya bırakıp ertesi gün başka bir ayakkabı giymelisiniz. Terli ayakkabının buharlaşıp / kuruma süresi 24 (yirmi dört) saattir. Hem bu şekilde kullanmak ayakkabınızın ömrünü de uzatacaktır.
(Şayet terlemeden veya yağmurdan sonra deri ayakkabınızda beyazlık oluşursa pamuklu bir beze sirke dökerek silip uygun ortamda (+21 / +31 derece) kurutarak tekrar kullanmaya devam edebilirsiniz.)
Ayakkabınızın iç veya dış kısmı sentetik malzemeden yapılmış ise oksijen sirkülasyonu yoktur. (Bazı deri olduğu iddia edilen ayakkabıların ayağınıza temas eden iç yanak kısmı sentetik malzemedir, dikkatli olmalısınız) Bu durumda ayakkabı, ayak terini dışarı atamaz, ayak yaşayan bir organ olduğu için sentetik ayakkabı içinde havasız ortamda ayaklarınız sıkılır, ayakta kalma süreniz düşer, koku oluşumuyla beraber oksijensiz ortamda her türlü deri hastalıkları oluşabilir. Eğer ayağınızda mantar, kaşıntı, nasır vb sorun varsa büyük ihtimalle sentetik ayakkabı kaynaklıdır. Gerçek deri ayakkabıya geçtiğinizde zaman içinde bu sorunlardan kurtulduğunuzu tecrübe edersiniz.
Ayakkabı derisinin yumuşak olmasına özen gösterin çünkü bu durum ayakkabının kalitesiyle doğrudan ilgilidir.
Ayakkabı denerken her iki ayağınızda da deneyin ve ileri-geri birkaç adım yürüyün. (Şayet mağaza alış-verişindeyseniz ve size denemek için sağ veya sol tek denettirilmeye çalışılıyorsa kabul etmeyin, her iki teki de giyip deneyiniz)
Ayağınızın sesine kulak verin çünkü ayağınız, o ayakkabıda kendini iyi hissettiyse bunu size hissettirecektir.
Ayak hacmimiz gün içerisinde değişiklik gösterir. Sabah saatlerinde ödem daha fazla iken karar vermek doğru değildir. Ödemin hafiflediği normal numaranıza geldiğiniz dönem, gün içerisinde ikindi vakti denilen akşam üzerine yakın zaman dilimidir.
Seçim yaparken ayakkabıyı ayağınıza giydikten sonra ayak parmaklarınızı kolayca katlayabildiğinizden ve hareket ettirebildiğinizden emin olun. Sağ ve sol ayak numaraları, nadiren birbirini tutar. Ayakkabıyı her zaman büyük ayağınıza göre alın. Burun kısmında mutlaka 0,5 cm boşluk oluşacak numarayı tercih ediniz.
Ayakkabıyı, o ayakkabı ile giymeyi düşündüğünüz çorap çeşidi ile deneyiniz.
Deri ayakkabınızı KESİNLİKLE çamaşır makinesinde yıkamayınız. Derisi zarar görür ve kalıp şekli bozulur. En çok 40 derece suda kısa süreli olmak üzere elde yıkayabilirsiniz ancak kesinlikle güneş, soba yanı, kalorifer radyatörü üzerinde kurutmayın. Kalıba alarak stabil bir ortamda olağan akışta kurumasını sağlayınız.
Deri, tabaklanırken her bölgesi için eşit muamele görmesine rağmen her yerinin aynı dokuya sahip olması mümkün değildir. Bir dana derisini hayal edin, masaya yatırın, üst sırt kısmıyla karın altına gelen kısmının eşit dokuda olması mümkün olabilir mi? İşte profesyonel üretici, ayakkabının tümünde eşit doku hissi oluşturmaya dikkate edecektir ancak siz giydiğiniz ayakkabının her iki tekinin de aynı dokuya sahip olduğunu, iki tekin aynası / yüzündeki dokunun birbirine uyumlu olduğunu dokunarak teyit ediniz.
Alacağınız ayakkabıda yapıştırıcı ilaç lekesi kalmışsa sorun etmeyin, önemsiz bir kusurdur. Kuru pamuklu bezle sildiğinizde kusurun kaybolduğunu görürsünüz.
Ayakkabının tabanı, derisinden sonra en yüksek öneme sahiptir. Uluslararası arenada her türlü kıyaslama altında en kaliteli ayakkabı tabanı kauçuktur. Lakin ayakkabıyı ağırlaştırması ve maliyeti yükseltmesi kusur olarak sayılır. Bu sebepten muadil olarak üretilen termo ve poliüretan tabanlar da benzer özellikler gösterir ve aynı konforu sağlar. Kauçuk, termo, poliüretan taban ayakkabıyı şöyle 1 metre yükseklikten, tabanı üzerine düşecek şekilde sert zemine bırakırsanız tabanın kalitesini, ses çıkarmadan zıplamasından anlayabilirsiniz.
Deri ayakkabılar, kendi renginde ya da natürel bir cilâ ile cilâlanmalıdır. Ayakkabılarınızı parlatmak için silikonlu sünger veya sıvı boya kullanmayınız. Derinin ömrünü kısaltır, kurumasına ve çatlamasına sebep olursunuz.
Nubuk deri ayakkabılar nubuk silgisiyle ya da yumuşak bir süngerle temizlenmelidir. Karlı ve yağmurlu ortamlarda kullanılmamalıdır.
Hakiki deri ayakkabı bilinen aksine su geçirmez değildir. Yoğun ıslak zemine maruz kalmışsa %30 seviyesinde suyu geçirebilir. Zaten su geçirmeyen ayakkabı makbul bir şey değildir. Çünkü bir ayakkabı su geçirmiyorsa hava sirkülasyonu da yok demektir. Bu da terleme süresini kısaltacağından ayak sağlığı için çok zararlı olacaktır.
Son olarak hakiki deri ayakkabılarınızı plastik bir torba içinde saklamayınız, kuvvetli ışıkta ya da yoğun güneş ışığında uzun süre tutmayınız. Aksi taktirde, renk değişmeleri veya solmalarla karşılaşabilirsiniz. Güneşin UV ışınları doğal bir ürün olan deride renk solmasına sebep olabilir.
Deri ayakkabınızı giymediğiniz zamanlarda mutlaka kalıpta tutunuz.
Sağlığınız ve konforunuz için ayakkabınızın hakiki deri olduğundan emin olunuz!
Her zaman aynı üreticiden ayakkabı almaya özen gösteriniz.
Bu açıklamaların kopyalanması yasal izne tabidir. Firmamız bilgisi dışında kopyalanamaz.
UYARI: İçinden geçtiğimiz pandemi süreci sebebiyle iadeye gelmiş ürünler özel deri ayakkabı dezenfektanıyla üst yüzeyleri ve dış taban bölümleri ile iç astarlar ve iç taban kısımları dezenfekte edilip 3 (üç) gün havalandırılır. Bu süreçten geçirildikten sonra stoklara alınır.